Coaching

Wat is coaching?

Coaching is persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige een-op-een relatie. Het doel van coachen is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit. Dat doen we door te kijken naar de effecten van het gedrag van de gecoachte. Het is een manier om je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Uitgangspunt is altijd de vraag van de gecoachte.

Wat is het niet?

Een coach biedt geen oplossingen en is geen onderwijzer. Afhankelijk van je vraag helpt hij je om meer inzicht te krijgen in je eigen drijfveren en/of vaardigheden. Een coach helpt je te ontdekken wat voor jezelf nog niet zichbaar is. Het kan zijn dat onderliggende grote levensvragen een rol gaan spelen. Een goede coach zal je inspireren en ondersteunen om jouw antwoorden op die vragen te vinden.

Coach situaties

  • Verbeteren van vaardigheden zoals geven van presentaties of voeren van slechtnieuwsgesprekken
  • Persoonlijke ontwikkeling: vergroten van zelfkennis en zelfvertrouwen. Wanneer je jezelf beter leert kennen sta je steviger in het leven. Daarbij worden sterke en ontwikkelpunten voor jezelf duidelijk.
  • Een coach kan ook fungeren als klankbord, voor iemand die een solistische functie heeft of liever spart met iemand van buiten de organisatie.