Test jezelf: oordeel jij snel?

Loslaten van (voor)oordelen – Doe de test

We kunnen niet anders dan de hele dag oordelen. Oordelen geven ons razendsnel houvast om de wereld beter te kunnen begrijpen. Zo denkt u er niet over na hoe u het beste een deur kunt openen, dit gaat volledig automatisch. Door sommige informatie op te slaan als ‘vanzelfsprekend’, scheelt dit u heel veel tijd. Wat niet altijd even handig is, is dat zo’n oordeel het moeilijk maakt om open te blijven staan voor nieuwe informatie.

Als we eenmaal een oordeel hebben, zijn we geneigd dat voortaan te beschouwen als ‘De Waarheid’. Dit is lastig wanneer we iemand tegenkomen die een ander oordeel heeft. Dat zorgt doorgaans voor een hoop gedoe. Zodra u inziet dat beiden oordelen verschillende visies op de waarheid zijn, bent u al een heel eind.

Het wordt echt interessant als u gaat onderzoeken hoe die ander tot dat oordeel gekomen is. Dat doet u door het stellen van open vragen en vooral door heel goed te luisteren. En dat lukt u niet als u nog krampachtig vasthoud aan uw eigen oordeel. Loslaten dus! Hoe makkelijk of hoe moeilijk dat voor u is, achterhaalt u met de 6 vragen uit deze test.

Oordeelt u snel?

Over vrijwel alles heb ik een mening

Ik neem liever niet te sterk stelling

Het is erg belangrijk voor me om een uitgesproken mening te hebben.

Ik wil bij alles precies weten wat er goed en slecht aan is.

Ik vind het moeilijk om geen standpunt te hebben.

Ik heb liever een uitgesproken mening dan helemaal geen mening.

Dit is het einde van de test.

Als u het interessant vind om vaker van ons te horen over onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, soepel samenwerken of klantgerichtheid kunt u hier uw gegevens achterlaten. U ontvangt dan op onregelmatige basis onze informatieve nieuwsbrief.

« Back Next »